NL EN FR DE
 
 

DAG UTOPIA

 
220706_UTOPIA_061+kleiner.jpg
 

Een dag met Utopia

Thema: BEELD EN MUZIEK

Dag Utopia kan je lezen als "Hallo Utopia", "Dag in Utopia", "Dag met Utopia"... Het is een dag waar we jullie graag ontmoeten en samenkomen waar het heerlijk toeven is. Dag Utopia vindt plaats op 2 juli 2023 op onze prachtige residentie plek.
Deze editie staat in het teken van Beeld en Muziek. Verschillende concerten en lezingen stellen de wisselwerking tussen beide kunstvormen centraal. Dit alles in de ontspannen sfeer van de Sint-Pauluskerk Antwerpen, met een zomerbar en heerlijk eten. Verwacht u aan een dag vol muziek, ontdekking en genieten.


 
 

Utopiae insulae figura.jpg
 

Wat is er te doen?


 

Waar is de Madonna van de Rozenkrans?

Tussen schilderijen van de Rozenkrans hing oorspronkelijk La Madonna del Rosario uit 1607 van Michelangelo Merisi da Caravaggio. Armand Storck en Guido Meeussen vertellen het boeiend verhaal rond dit mysterie. Ze gaan in op het waarschijnlijke traject van het schilderij, tot het rond 1618 in de Sint-Pauluskerk aankomt. Utopia Ensemble sluit daarbij aan met motetten binnen de themata van de rozenkrans en de mariadevotie die zo typisch was voor de periode van de contrareformatie waarin dit prachtige schilderij zijn oorsprong vond.

 

Stille film met improvisaties op orgel!

De stomme film was stil, maar nooit helemaal stil. Bij vertoningen van stomme films was er altijd live muziek, te beginnen met de pianist bij de eerste openbare vertoning van de films van de gebroeders Lumière op 28 december 1895 in Parijs. Vanaf het begin werd muziek gezien als een essentieel onderdeel van de ervaring; het droeg bij aan de sfeer van de film en gaf het publiek belangrijke aanwijzingen voor de stemming. Zelfs bij het draaien van een stomme film speelden muzikanten soms om dezelfde reden. Theaters in kleine steden in Amerika hadden meestal een pianist. Grotere steden hadden meestal een organist of zelfs een volledig orkest. Voor deze gelegenheid improviseert Bart Rodyns aan het historische Van Haegen/Forceville orgel. Wij zijn heel erg benieuwd!

Miroirs

Beeldmotetten

Een ‘beeldmotet’ is een typografisch hoogstandje uit de 16e eeuw, uniek in Vlaanderen. Te midden van een beeldengroep, meestal engelen, heiligen of de maagd Maria, staat een leesbare muziekpartituur, al dan niet vastgehouden door één van de figuren. Miroirs vertrekt bij de 16de eeuwse beeldmotetten van en eindigt bij het hedendaags antwoord dat videast en componist Benjamien Lycke hierop geeft.

De première van ‘Miroirs’ is voorzien op zondag 20 augustus op Laus Polyphoniae Antwerpen, maar hier alvast een voorproefje.

 
 
 
sint paulus.jpeg
 

Sint-Pauluskerk

 
 

Dag Utopia vindt plaats in en rond de Sint-Pauluskerk in

Antwerpen, Sint-Paulusstraat 22.


 
 
 
 
 
 
Je kunt Utopia lezen als een politieke aanklacht met sterke verwijzingen naar de realiteit, maar evengoed als een reisverhaal, een fantasie, een verhaal uit een droomwereld. Die gelaagdheid van de tekst heeft geleid tot een zeer diverse traditie: tientallen auteurs hebben hún versie van een utopische wereld geschetst
— Erik De Bom
 
More.jpg