PROGRAMMA'S

REFORMATION

 

 

Utopia & Ensemble Inalto

 

In 2017 wordt Martin Luther gevierd. Luther zorgde met zijn nieuwe ideeën voor grote verschuivingen in religies, maatschappijen en muziek.  Utopia gaat, samen met Ensemble Inalto, op zoek naar de wendingen die de muziek in het boeiende begin van de 16e eeuw maakte.

Op die zoektocht komen we grote namen als Josquin Desprez tegen, wiens muziek Luther goed kende en bewonderde, maar ook onbekendere namen, als Balduin Hoyoul. Een interessant pad langs de verandering van Latijn naar de volkstaal in religieuze en profane muziek.

LOVE AND LAMENT

 

 

Utopia

 

In februari 2016 nam Utopia in premiere de 7 lamentaties van Cristobal de Morales op.

Deze prachtige klaagzangen bewenen de ondergang van Jeruzalem. In dit a capella programma worden de lamentaties van de Morales gekoppeld aan diens Magnificat.

Daartegenover zet Utopia “wereldlijke lamentaties”, in de vorm van liefdesmadrigalen van Claudio Monteverdi. 

ITALIAN MADRIGALS

 

 

Utopia & Bart Naessens

 

In dit programma belicht Utopia de grote “Mantuaanse” componisten De Wert en Monteverdi. Jacques de Wert werd geboren in Weert (Antwerpen), maar was het grootste deel van zijn leven actief in Italië. In Mantua was hij de mentor van de grote Claudio Monteverdi.

 

Met De Wert als aangever, maakte Monteverdi de grote overstap van de polyfonie naar de vroegbarok, waar tekstexpressie en -affect primeren op de muzikale lijn. De liefdesmadrigalen in dit programma, met o.a. Lamento della Ninfa, nemen u mee in een expressieve reis tussen verlangen en smart.

PILGRIMAGE

 

 

Utopia

 

Al vele eeuwen ondernemen pelgrims grote tochten naar bekende bedevaartsoorden, vaak plaatsen waar Maria wordt geëerd.

In dit concertprogramma brengt Utopia een hulde aan Maria.

 

Maria-motetten van Adriaan Willaert, Josquin Desprez en Cristóbal de Morales vormen de ruggengraat voor deze hommage.

© 2015 Utopia

+32 (0) 485 40 45 34   |  utopia.ensemble@gmail.com