Michaela Riener

De Oostenrijkse zangeres Michaela Riener heeft zich toegelegd op de historische uitvoeringspraktijk van Oude Muziek en de uitvoering van Hedendaagse Muziek.

In 2010 sloot ze de Masters opleiding Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag af, waar ze studeerde bij Jill Feldman, Gerda van Zelm, Michael Chance en Peter Kooij.

Haar interesse voor verschillende muziekstijlen en haar achtergrond als pianiste heeft ervoor gezorgd, dat ze nauw betrokken is bij zeer uiteenlopende kamermuziekformaties.

De historische uitvoeringspraktijk en het opsporen van nieuw repertoire en vernieuwende vormen van performance stelt zij voorop in het werk met haar eigen ensembles. Met het Oostenrijkse ensemble Calamus Consort, dat zich richt op historische uitvoeringspraktijk, haalde ze de eerste prijs bij de internationale Biber competitie in 2009. 

Gecoacht door Sigrid ‘THooft specialiseert ze zich sinds 2008 op barokke gestiek – de acteerkunst uit de 17de & 18de eeuw. Verder is Michaela vaak te horen bij ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Egidius College, de Nederlandse Bachvereniging.

 

In een parallel met de oude muziek staat Michaela’s intensieve studie van de hedendaagse klassieke muziek. Ze is zangeres van het ensemble ELECTRA en de Hedendaagse Muziek Band Hexnut. Hiermee bewandelt ze de paden van muziektheater en audiovisuele kunst en zoekt ze de grens tussen geschreven en geïmproviseerde muziek op. Sinds 2012 is ze ook lid van het muziektheater collectief Silbersee (ex VocaalLAB).

 

Als soliste zong ze op het Prague Spring Festival, het Birmingham Frontiers-Festival, in Moskou en St. Peterburg Louis Andriessen’s “La Passione”, trad op met Martijn Padding’s werk  “Speculum Inversum” samen met Ensemble Klang, en zong composities van Steve Reich en Hanns Eisler samen met het ASKO|Schönberg-Ensemble. Onder leiding van David Robertson soleerde ze in Louis Andriessen’s opus TAO uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest.

Voor de voorstelling '[purgatorio]Popopera' werkte zij samen met het dansgezelschap Emio Greco|PC, waarvoor de Amerikaanse componist Michael Gordon de muziek schreef.

 

www.michaelariener.com

_DSC0288-2 copy.jpeg